2019 - Hamburgers maken - Recepten

Zalmburger met komkommersalade

Ingrediënten voor 4 personen

De zalmburgers

  • 500 g verse zalm
  • 1 ei
  • 50 g paneermeel
  • 1 eetlepel graanmosterd
  • peper
  • zout

Maal de stukken zalm in de vleesmolen of versnijd de vis zeer fijn in een hakmolen of met
een mes.
Doe de gemalen vis in een mengkom. Voeg er de mosterd, het paneermeel en het ei aan toe.
Meng alles goed door mekaar. Kruid de mix met wat peper van de molen en een snuifje
zout.
Kneed platte hamburgers van het vismengsel, en zet de visburgers in de koelkast.

De komkommersalade

  • 1 komkommer
  • 5 eetlepels Griekse yoghurt
  • 1 rode ui
  • 1 teentje look
  • 1 rode chilipeper
  • 3 takjes verse dille
  • 0.5 limoen

Snij de komkommer overlangs in vier. Verwijder de waterachtige zaadhulzen van de
komkommer. Snij de stukken komkommer in dunne schijfjes, en doe ze in een mengkom.
Snij de chilipeper overlangs en haal er de erg pikante zaadjes uit. Versnipper de chili, de rode
ui en de takjes verse dille, en voeg alles bij de komkommerstukjes.
Plet de knoflook en voeg toe aan de komkommersla. Knijp de limoen uit in de slakom en
voeg er de smeuïge Griekse yoghurt aan toe.
Meng alles en kruid naar smaak met zout en peper van de molen.

De afwerking

  • 12 pitabroodjes

Snij een opening in de pitabroodjes, en verwarm ze in de oven (170°C).
Bak de zalmburgers in een hete pan met een scheutje olijfolie. Laat de burgers aan beide
zijden zo’n 2 à 3 minuten garen en kleuren.
Haal de pitabroodjes tijdig uit de oven.
Schuif een krokante zalmburger in elk pitabroodje, schep er een flinke lepel
komkommersalade bij.

Burgers met pompoenketchup

INGREDIENTEN VOOR 6 PERSONEN

Voor de burgers

  • Rundergehakt 800 g
  • Pistolets 6
  • pompoen (in blokjes) 375 g
  • tomaten 3
  • komkommer ¾
  • rucola 150 g
  • sjalot 1.5
  • knoflook 1.5teentje
  • korianderpoeder ¾ kl
  • komijnpoeder ¾ kl
  • boter 1.5 el
  • peper en zout

Voor de pompoenketchup

  • o Voor de pompoenketchup
  • o pompoen (in stukjes) 750 g
  • o bleekselder (fijngesneden) 75 g
  • o tomaat (in stukken gesneden) 1.5
  • o ui (fijngesneden) 1.5
  • o knoflook (fijngesneden) 1.5teentje
  • o laurier 1.5blaadje
  • o rode wijnazijn 75 ml
  • o suiker 60 g
  • o olijfolie 4.5 el
  • o peper en zout

BEREIDING

1. Verwarm de oven voor op 180°C. Fruit voor de ketchup de pompoen, selder, tomaat,
ui en knoflook aan in de olie. Doe er het laurierblad bij en blus met 250 ml water.
Laat 35 minuten op een zacht vuurtje onder deksel garen. Verwijder het laurierblad
en doe er de azijn, suiker en wat peper en zout bij. Mix glad tot sausdikte. Laat
afkoelen en bewaar in een afgesloten pot in de koelkast.
2. Sprenkel wat olijfolie over de pompoenblokjes, schep ze op een bakplaat en rooster
20 à 25 minuten in de oven.
3. Snipper de knoflook en sjalot fijn. Meng het gehakt met de pompoenblokjes, de
knoflook en sjalot. Kruid met koriander- en komijnpoeder.
4. Vorm 4 burgers van het gehakt en bak ze in wat boter aan beide kanten goudbruin.
5. Snij de tomaten en komkommer in plakjes, spoel en droog de rucola. Halveer de
pistolets en leg er wat van de rucola op, een burger, plakjes tomaat en komkommer.
Serveer met de pompoenketchup.

Echt lekkere hamburger

INGREDIENTEN VOOR 6 PERSONEN

  • Rundergehakt 800 g
  • doorregen spek 400 g
  • broodjes 12
  • ui 1.5
  • tomaat (in plakjes) 1.5
  • kropsla
  • rode ui (in ringen) ¾
  • uien (kant-en-klaar gefrituurd)
  • verse tijm (blaadjes) 1.5 el
  • olijfolie
  • sojasaus 52.5 ml
  • worcestersaus 15 ml
  • ketchup
  • mayonaise
  • zwarte peper ¾ kl
  • zout snuifje

BEREIDING

1. Pel en snipper de ui. Stoof ‘m met de tijm aan in wat olijfolie. Laat afkoelen.
2. Doe het spek met de gestoofde ui in de keukenmachine en hak goed fijn.
3. Meng met het rundergehakt, de soja- en worcestershiresaus, peper en zout. Vorm 8
hamburgers van het mengsel en laat ze een halfuurtje opstijven in de koelkast.
4. Bak de hamburgers in een hete pan of op de grillplaat.
5. Leg ze tussen een broodje met wat sla, een plakje tomaat en rode uiringen. Werk af
met gefrituurde uitjes, ketchup en mayonaise.

Bietenburger met feta en knapperige scheuten

INGREDIENTEN VOOR 6 STUKS

Voor de burgers

  • rode biet 300 g
  • rode ui 1
  • knoflook 1teentje
  • basilicum (blaadjes) 1 handje
  • feta 100 g
  • ei 1
  • havermout 80 g
  • broodjes 8
  • extra vierge olijfolie 1 el
  • peper en zout

Voor de garnering

  • verse koriander 20 g
  • rode uien (in fijne ringen) 2
  • mierikswortel (geraspt) 1 kl
  • rode bietscheut 100 g
  • zure room 100 ml

BEREIDING

1. Schil de rode biet en rasp hem fijn; rasp ook de ui en de knoflook. Doe in een kom en
meng de havervlokken erdoor. Voeg de olijfolie, de verkruimelde feta en het
losgeklopte ei toe. Meng goed. Scheur de blaadjes basilicum en meng ze erdoor.
Vorm ten slotte kleine burgers van het mengsel ter grootte van het broodje en bak ze
in wat olie of rooster ze in de oven.
2. Roer de geraspte mierikswortel door de zure room en kruid met peper en zout.
Besmeer het broodje met mierikswortelroom, leg er een burger op, en werk af met
koriander, fijngesneden ui en rodebietscheuten.

Aardappel Wedges

INGREDIENTEN VOOR 12 PERSONEN

  • aardappelen (grote) 18

BEREIDING

Spoel de aardappelen en snij in partjes. Leg ze op een bakplaat, en besprenkel met
olijfolie. Kruid met peper en zout en zet 45 minuten in de oven.